16:30 – Aspekty životného prostredia so zameraním na environmentálne zdravie a životný štýl: súvislosti a prepojenia.

Téma: Spoločenské a humanitné vedy, vzdelávanie
Názov inštitúcie/spoločnosti: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Ústav telesnej výchovy a športu

Miesto konania: OC OPTIMA
Čas: o 16:30 hod.

Pre koho je prednáška určená: študenti stredných škôl, odborná a neodborná verejnosť

Prednášajúci: doc. Ing. Iveta Cimboláková, PhD. a doc. PaedDr. Klaudia Zusková, PhD.  – Poznatky z erudovanej vedecko-výskumnej i pedagogickej činnosti počas dlhoročného pracovného pôsobenia na Lekárskej fakulte UPJŠ i pokračujúca spolupráca pri riešení vedeckovýskumných úloh sú zúročené na súčasnom pracovisku „Ústav telesnej výchovy a športu“ Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Zameriava sa na novo kreovanú oblasť „environmentálne zdravie“ ponímanú ako dynamická rovnováha fyzickej, duševnej, sociálnej a existenčnej pohody pri prispôsobovaní sa podmienkam života a životného prostredia. Environmentálne zdravie sa v poslednom období stáva čoraz viac aktuálnou problematikou, ktorá si vyžaduje stále viac pozornosti, nakoľko vývoj verejného zdravia a životné prostredie predstavujú integrovanú oblasť determinujúcu udržateľný rozvoj antropogénnej spoločnosti.

Interdisciplinárne až multidisciplinárne zameranie, netypická nekonvenčná trajektória je veľkým benefitom s možnosťou prepojenia nie len vo vedecko-výskumnej ale i pedagogickej činnosti, od medicínsky zameraných až po spoločenské vedné oblasti.

Informácie

Environmentálne zdravie sa stalo v súčasnosti vysoko aktuálnou a diskutovanou problematikou vo všetkých spoločenských sférach, nakoľko vývoj environmentálnej kvality v interakcii s ľudským zdravím a imunizáciou organizmu sa stalo predmetom skúmania interakčných vzťahov životného prostredia a humánneho zdravia. Priaznivé podmienky životného prostredia determinujú aj tzv. zdravé životné podmienky, ako primárne determinanty vývoja kvality života, zdravia a samotnú predikciu vývoja zdravej
antropogénnej spoločnosti. K zdravému životnému štýlu jednoznačne patrí aj pohybová aktivita, predovšetkým outdoorová pohybová
aktivita, ktorá je úzko spätá so stavom životného prostredia a jeho kvalitatívnym vývojom. Závažnosť environmentálnych vplyvov na zdravie populácie a zároveň ochrana pred rizikami i pôsobením samotných vplyvov na zdravie je jedným zo stanovených cieľov a priorít nie len Európskej únie, ale i celého sveta.
Kategória: