17:00 – Kliešte v mestách v podmienkach klimatických a spoločenských zmien.

Téma: Prírodné vedy
Názov inštitúcie/spoločnosti: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

Miesto konania: OC OPTIMA
Čas: o 17:00 hod.

Pre koho je prednáška určená: žiaci základných škôl, študenti stredných škôl, odborná a neodborná verejnosť

Prednášajúci: Doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc., –  vedúci vedecký pracovník s 10 ročnou praxou na Vojenskom veterinárnom ústave v Košiciach a 30 ročnou na Parazitologickom ústave SAV v Košiciach, v rokoch 2007- 2016 bol jeho riaditeľom. Je uznávaným odborníkom v parazitológii so zameraním na ekológiu a zdravotnícky význam kliešťov v strednej Európe. Vybudoval pracovisko pre komplexný výskum prírodne ohniskových nákaz s širokou medzinárodnou spoluprácou so zameraním na nové kliešťami prenášané choroby na Slovensku a v strednej Európe. Najvýznamnejšie sú jeho štúdie o ekológii kliešťov v podmienkach klimatických zmien a pôvodcov lymskej boreliózy, anaplazmózy a babeziózy. Je autorom alebo spoluautorom vyše 200 pôvodných vedeckých prác a štúdií. Relaxuje v prírode, s bicyklom, fotoaparátom, alebo len tak, no vždy má pri sebe vlajku na zber kliešťov, pinzetu a skúmavky.

Informácie

Keď sa vyberieme do prírody, ošetríme si svoj odev prípravkami proti kliešťom. Keď aj tak dôjde k „nehode“, vieme, ako kliešťa bezpečne odstrániť, alebo koho požiadať o pomoc. Za ostatných 30-50 rokov sa však kliešte rozšírili z pôvodných biotopov už takmer všade, dokonca aj do miest. Príčina sa pripisuje globálnej klimatickej zmene, ale v mestách sú to najmä spoločenské a ekonomické zmeny, zmeny vlastníctva pozemkov a zmeny v udržiavaní mestskej zelene. Udržiavané mestské parky bez krovitého poschodia, len
so stromami a pravidelne kosenou nízkou trávou s rôznymi okrasnými kvetmi sú bez kliešťov. Mnohé udržiavané zelené plochy patriace niekdajším veľkým podnikom zarástli náletovými krovinami a rôznymi bylinami, čím poskytujú úkryt pre viaceré divé, synantrópne i túlavé domáce zvieratá, ktoré nám nielen zavliekli kliešte aj do centrálnych neudržiavaných zelených častí miest, ale aj udržujú trvalé populácie kliešťov, ktorých nielen ich množstvo, ale aj počet druhov nám v mestách narastá. S tým stúpa aj riziko napadnutia ľudí a doma chovaných psov a mačiek kliešťami už priamo v mestách s následným možným ochorením na nákazy, ktorých pôvodcov kliešte prenášajú.
Prinášame Vám v obraze najdôležitejšie informácie o kliešťoch, ktoré nás ohrozujú už aj v mestách a ako môžeme sa chrániť pred nimi a starať sa o mestskú zeleň, aby sme kliešte vytlačili z miest do ich pôvodných lesných biotopov a udržali si zdravé mestské prostredie.
Kategória: